Sisi’ye dış finansman yağıyor

Abdülfettah el Sisi yönetiminde son yıllarda ciddi bir döviz kriziyle karşı karşıya kalan ve son iki yılda iki kez devalüasyona gitmek zorunda kalan Mısır, AB'den Körfez ülkelerinden ve IMF'den gelen paralarla nefes almaya çalışıyor.

Ekonomik krizin pençesindeki ülke, enflasyonun yanı sıra döviz sıkıntısı, bütçe ve ödemeler dengesi açıkları ile mücadele ediyor.

Mısır'ın döviz gelirleri, İsrail'in Gazze Şeridi'ne savaş açtığı ekim ayından bu yana turizm sektöründeki gerilemeden ve Kızıldeniz'in güneyindeki Husi saldırıları nedeniyle Süveyş Kanalı'ndaki gemilerin transit ücretlerinde yaşanan düşüşten olumsuz etkilenmişti.

Öte yandan Mısır lirasındaki sert değer kaybı da Mısır ekonomisini sarsan en önemli gelişmelerden biri oldu. Ülkenin IMF anlaşmaları kapsamında döviz kurunu serbest bırakması sonucu Mısır para birimi sert değer kaybetti.

Ekonomik olarak zor günler geçiren Sisi yönetimine destek ise BAE, IMF, AB ve Dünya Bankası'ndan geldi.

BAE'DEN YATIRIM SÖZÜ

Geçtiğimiz ay sonunda Birleşik Arap Emirlikleri, ikili anlaşma kapsamında Mısır'a 'iki ay içerisinde 35 milyar dolar tutarında doğrudan yabancı yatırım yapılacağı' sözünü verdi.

Turizm, şehirleşme ve emlak alanlarında yürütülecek proje kapsamında, Ras el-Hikme bölgesinin adını taşıyacak şirket yoluyla bölgenin geliştirilmesinin planlandığı belirtildi.

Proje kapsamında yatırımın iki kısımda yapılacağı, ilk kısmının 15 ve ikinci kısmının 20 milyar değerinde olacağı ve Mısır'ın yatırımdan yüzde 35 oranında kâr elde edeceği aktarıldı.

IMF KREDİ LİMİTİNİ ARTIRDI

Mart ayı başında Mısır ile Uluslararası Para Fonu (IMF), Aralık 2022'de imzalanan 3 milyar dolar tutarındaki önceki kredi anlaşması yerine, ekonomik reform programı kapsamında 8 milyar dolar değerinde bir kredi anlaşması imzalamıştı

Kahire'yi ziyaret eden IMF heyeti başkanı Ivanna Vladkova Hollar, Gazze savaşı nedeniyle art arda yaşanan ekonomik zorluklar ve Süveyş Kanalı gelirlerindeki düşüş sonrası kredinin değerinin 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarıldığını belirtti.

AB'DEN 8 MİLYAR DOLAR

Mısır ekonomisine bir diğer destek Avrupa Birliği'nden (AB) geldi. Göçmen akınını durdurmayı amaçlayan AB, dün Mısır'a yönelik 7,4 milyar Euro (8,1 milyar dolar) değerinde finansman paketi açıkladı.

AB tarafından yapılan açıklamaya göre hazırlanan finansman paketi kapsamında, Mısır'a 5 milyar Euro düşük faizli kredi sağlanacak, ayrıca 1,8 milyar Euro yatırım yapılacak.

Ayrıca 200 milyon Euro'su göçle mücadele için olmak üzere 600 milyon Euro da hibe sağlanacak.

Üst düzey bir AB yetkilisi, AB finansmanının büyük kısmının yeni tahsis edildiğini ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yakın işbirliği içinde hazırlandığını, 1 milyar Euro'luk "makro-finansal" kredi finansmanının bu yıl sağlanacağını söyledi.

Yetkili ayrıca, kalan 4 milyar Euro'nun ise Avrupa Parlamentosu'nun onayına tabi olduğunu ifade etti.

DÜNYA BANKASI'NDAN DESTEK

Son olarak dün Dünya Bankası, önümüzdeki üç yıl içinde Mısır'a 6 milyar dolardan fazla destek sağlamayı planladığını duyurdu.

Dünya Bankasından yapılan açıklamaya göre bunun 3 milyar doları devlet programlarına, 3 milyar doları ise özel sektöre gidecek. Ancak banka, bunun yönetim kurulu onayına tabi olduğunun altını çizdi.

Dünya Bankası'nın Mısır ülke direktörü Stephane Guimbert, finansmanın ilk 1 milyar dolarlık diliminin haziran ayı sonuna kadar gelmesinin beklendiğini söyledi.

Guimbert, finansmanın yönetim kurulunun onayına tabi olduğunu ve bu onayın haziran ayı bitmeden çıkmasının beklendiğini belirterek "Sonrasında mümkün olan en kısa sürede ödemeyi yapacağız" ifadesini kullandı.